Herdenking Kristallnacht Breda 9 november 2022

Thema: ‘Her – denken. En wat doe jij ??

Ook dit jaar wordt in Breda weer op 9 november de Kristallnacht herdacht. In 1938 werden in de nacht van 9 op 10 november in heel Duitsland Joden en hun bezittingen aangevallen. Dit door de Nazi’s georganiseerde progrom wordt vaak gezien als het begin van de Holocaust. In Breda organiseert de Stichting Herdenking Kristallnacht Breda e.o., waarin vertegenwoordigd de Raad van Kerken Breda, deze herdenking.

 

Het programma op 9 november is:
·         14:00  – 16:05 uur (Chassé Cinema). “Vallen en weer opstaan, 220 jaar Joods Breda” (Bob Entrop, 2021), film over de opkomst in de 18e eeuw, de bloei, de ondergang (in WO II) en de heropleving van joods Breda.
·         17:00 – 17:30 uur. Herdenking bij het Joods Monument Wilhelminapark (bij Watertoren) met o.a. toespraak burgemeester Paul Depla
·         18:50 – 20:30 uur (Kathedraal). Programma met o.a. een lezing van prof. Dr. B.T. (Bart) Wallet, hoogleraar Joodse Studie UvA
·         20:30 uur. Onder het luiden van de kerkklokken van de Kathedraal, de Grote Kerk en van andere kerken en voorafgegaan door twee muzikanten die Joodse muziek spelen via de Joodse synagoge (toespraak van Philip Soesan) en het Artikel 1 monument in park Valkenberg naar de Marokkaanse moskee in de Archimedesstraat (welkom door het bestuur van de moskee en een oespraak van de burgemeester).

U bent van harte uitgenodigd om bij dit programma of bij onderdelen ervan aanwezig te zijn.

 

Print Friendly, PDF & Email