Ontvang de heilige Communie voor de eerste keer

Eerste Communie

Het teken van brood

Voorbereiding op de communie

Voor de eerste keer de heilige Communie in de Eucharistie ontvangen is heel bijzonder. Je ontmoet Jezus in het teken van brood. Dat vraagt een goede voorbereiding. Daarom vindt deze voorbereiding met het gehele gezin plaats via de maandelijkse familiezondagen. In de catecheseochtenden is de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie opgenomen. Samen met de pastoor wordt een datum bepaald waarop dit sacrament voor de eerste keer wordt ontvangen.

Belang van de familiezondagen

Tijdens de familiezondagen richt de kerk zich op mensen en gezinnen die gelovig zijn of daarin begeleid en gevormd willen worden. Iedere derde zondag van de maand tijdens de Familiezondag ontmoeten mensen elkaar: jonge kinderen, tieners, ouders, grootouders, alleenstaanden, gelovigen en niet-gelovigen; iedereen is welkom!

Aanmelden voor de familiezondagen met je gehele zin kan door het sturen van een email naar familiezondagen@parochiemariamagdalena.nl. 

Opgeven voor de Eerste Communie?

Jouw kind opgeven voor de Eerste Communie? Dat kan eenvoudig via het digitale aanmeldformulier

Communie ontvangen als jongere of volwassene?

Ben je wel gedoopt en ondertussen een jongere of volwassene geworden, maar je hebt de voorbereiding op de communie nog niet hebt ontvangen, neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek en een voorbereidingstraject.

“De heilige Communie ontvangen, is Jezus ontmoeten in brood”

Wij vertellen je graag meer

Achtergrond informatie

Onze kerkgemeenschap is een missionaire parochie. Een kerk die relevant is voor de plaatselijke samenleving. 

Daarom vinden wij het belangrijk om dingen uit te leggen en achtergrondinformatie te delen. Onze kerk draagt de boodschap van het evangelie uit. Wij nodigen mensen uit om leerling van Jezus te worden en te blijven groeien in het geloof. 

De eucharistieviering is een ontmoeting van God met ons. Die ontmoeting vindt plaats door gebed, door het lezen in de bijbel en door het ontvangen van de heilige Communie. Wij geloven dat in de Eucharistie Jezus zichzelf geeft in brood en wijn. Hij deelt zijn leven met ons en wij het onze met Hem. We ontvangen zijn liefde en delen die met mensen met wie wij leven.

Ons leven op aarde is een voorbereiding op het eeuwige leven met God in de hemel. Door het ontvangen van de Heilige Communie loop je vooruit op dat eeuwige leven door Jezus, het Brood des Levens, hier op aarde te ontvangen.

De Eucharistie is een sacrament. En het voor de eerste keer ontvangen van het Heilige Brood of Heilige Communie noemen we het tweede moment van inwijding. 

Een sacrament is een werkzaam teken waarin God de mens aanraakt. In elk sacrament wordt de liefde van God zichtbaar en voelbaar. Tegelijkertijd drukken wij er onze verering voor God mee uit.

De katholieke kerk heeft zeven sacramenten.

Er zijn drie sacramenten van initiatie of inwijding: Doopsel, Vormsel en Eucharistie, twee sacramenten van de levensstaat: Huwelijk (trouwen) en Wijding en twee sacramenten van genezing: Vergeving, dit wordt genoemd Boete en Verzoening of Biecht en Ziekenzalving.

Elk sacrament wordt door God gebruikt om ons christelijk leven te versterken. Om optimaal van de sacramenten te kunnen profiteren, hebben we op zijn minst het verlangen nodig om als christenen te willen leven.

Ervaring van één van de ouders:

Zondag 21 november was het dan weer zo ver, iedere 3e zondag van de maand: familiezondag! Dit keer was het voor de organisatie op het laatste moment nog even hard aanpoten in verband met alle vers aangekondigde maatregelen. Maar het mocht de pret niet drukken, ze hebben er wederom iets moois van weten te maken.

De bijeenkomst stond in het teken van Christus Koning, een hoogfeest binnen de Katholieke Kerk dat eind november gevierd wordt, op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De daarop volgende zondag is het begin van de advent, het begin van het nieuwe kerkelijk jaar.

Voor de allerkleinsten (en hun ouders) en de kinderen t/m 10 jaar was er een speurtocht buiten uitgezet waarbij zij op zoek gingen naar de kronen van de koning. Achter elke kroon zat een afbeelding, een woord of een zin verscholen. Deze aanwijzingen gaven hen uiteindelijk het thema van de viering: “Ik hoor bij Jezus”. Vervolgens mochten zij binnen om-en-om aan de slag om een prachtige gouden kroon te versieren met plaksteentjes. Zodat ze er net uitzagen als een echte koning of koningin.

Tegelijkertijd deden de vormelingen buiten gezamenlijk spellen passende bij ditzelfde thema en binnen konden de volwassenen met elkaar in gesprek. Tenslotte was er nog tijd om buiten onder het genot van warme chocolademelk en heerlijk fruit met elkaar even te kletsen of je gewoon even lekker uit te leven en met elkaar te spelen.

Ter afsluiting was er natuurlijk nog de viering zelf. Hierin werden wij uitgedaagd om na te denken bij wie wij horen. Het gaat er in ons leven om bij wie je hoort. Ben je nog van jezelf, of hoor je bij niemand? Hoor je bij je vader en moeder, of hoor je bij je geliefde?? Maar bij wie hoort Jezus dan eigenlijk? We leerden dat wij niet alleen bij onze familie en geliefden horen, maar ook bij Jezus. Want Hij is voor ons gestorven aan het kruis, omdat wij voor Hem zoveel waard zijn. Je bent dus nooit alleen! Hij geeft ons onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen. Een mooie boodschap om over na te denken in deze tijd. We kijken dan ook weer uit naar een volgende familiezondag.

Elvira

Print Friendly, PDF & Email