De torenklok

Eind vorig jaar begaf het uurwerk het op ‘n dag om tien voor negen en heeft toen maandenlang aan alle vier kanten van de toren stil gestaan. Daar moest wat aan gedaan worden, maar dat bleek een kostbare klus te zijn. Het herstel hield een volledige vernieuwing van het binnenwerk van het uurwerk in, het volledig elektronisch inrichten van het luiden van de kerkklokken, de vervanging van de traditionele verlichting in de wijzers door led-lampen en het opnieuw vergulden van de wijzers en de wijzerplaat.

Dat zou totaal ruim € 25.000 gaan kosten. Een fors bedrag en daar had het Parochiebestuur niet op gerekend. Om de reparatie te kunnen bekostigen, is toen een crowdfundig gestart.

Nadat we aan zagen komen dat deze crowdfunding een succes zou worden, werd dit voorjaar de opdracht voor reparatie gegeven.
De herstelwerkzaamheden werden kort voor de zomervakantie voltooid, en wat waren we blij dat onze klok het weer deed!

Maar helaas: al binnen een week zagen we dat de klok aan de Marktzijde bleef hangen op kwart over acht. De monteurs werden er bijgehaald en zij kregen het uurwerk weer aan de praat. Maar ook deze keer was het slechts van korte duur……: de klok bleef toen stilstaan op half zeven. Het leek wel dat Prinsenbeek na iedere reparatie weer ‘n beetje terug in de tijd ging.
Elke keer dat je uit de Jumbo kwam en je naar de toren keek om te zien hoe laat het was, kwam je bedrogen uit. We hebben de wijzers er nu maar af laten halen.

Het gaat om een technisch probleem aan de motor die de wijzers aan de Marktzijde aandrijft. De andere drie motoren functioneren naar behoren.
Omdat de kapotte aandrijfmotor boven in de toren zit, is voor de werkzaamheden een hoogwerker nodig. Die moet worden ingepland en het kost tijd voordat die beschikbaar is. Naar verwachting zal de klok binnen nu en enkele weken het aan alle kanten van de toren weer doen.

De storingen vallen gelukkig onder de garantie. Maar het blijft gênant, met name voor de vele donateurs die het herstel van onze torenklok mogelijk hebben gemaakt.
We hebben donaties ontvangen van ruim driehonderd gulle gevers.

Daarnaast waren acties zoals die van WinterWonderBeek, de carnavalsdienst in de kerk en de BAK-avonden, de deurposters bij Prinsenbeekse winkels en de collectebus in de hal van de kerk succesvol.

Een sympathieke actie van een bruidspaar leverde een mooie bijdrage op, en na het overlijden van een parochiaan hebben de nabestaanden een flink bedrag aan onze torenklok gedoneerd.

Tot slot hebben we van twee Prinsenbeekse bedrijven donaties ontvangen waardoor het gehele streefbedrag van onze crowdfunding werd gerealiseerd.

Totaal is tot op dit moment het fraaie bedrag van € 25.296,97 binnengekomen.

Het Parochiebestuur is hier reuzeblij mee.
We willen iedereen die een donatie heeft gedaan heel hartelijk bedanken.

We hopen dat de torenklok het weer héél veel jaren naar tevredenheid blijft doen.
Dat wordt nu wel tijd!

Eric van Steen,
penningmeester Parochiebestuur.

Print Friendly, PDF & Email