Kristallnacht

Kristallnacht herdenking Breda 9 november 2021 en première ‘Vallen en weer opstaan, 220 jaar Joods Breda’

Dit jaar zal op 9 november in Breda weer de herdenking plaatsvinden van de Kristallnacht. In 2020 gooide de 2e lockdown die toen net begon roet in het eten en ging de Kristallnacht herdenking niet door.

De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Er werden 1400 synagogen in brand gestoken en gesloopt. Ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Meer dan 400 Joden werden tussen 7 en 13 november vermoord of tot zelfmoord gedreven. Algemeen wordt de Kristallnacht beschouwd als de start van de systematische genocide op de Joden door het nazisme.

Het programma voor de herdenking op 9 november is:

· Om 14:00 uur in Chassé Cinema de film Süskind (regisseur Rudolf van den Berg) voor scholieren.
· Om 17:00 uur een herdenking bij het Joods Monument in het Wilhelminapark (bij de Watertoren) met toespraken door de burgemeester Paul Depla en door Philip Soesan namens de Joodse Gemeente Breda.
· Om 19:00 uur de start van de bijeenkomst in de H. Antonius Kathedraal met o.a. een lezing door Ronald Leopold, Algemeen directeur Anne Frank Stichting.
· Rond 20:30 uur onder het luiden van kerkklokken een wandeling langs de Joodse synagoge (met een korte toespraak door Philip Soesan), via het Artikel 1 monument in park Valkenberg (met een korte toespraak door Cyriel Triesschijn, Radar) naar de Marokkaanse moskee (met een ontvangst door het bestuur en een toespraak door de burgemeester).

In de aanloop naar de Kristallnacht herdenking op 9 november organiseerde de Stichting Kristallnacht Herdenking Breda e.o. op zondagmiddag 17 oktober de première van de documentaire ‘Vallen en weer opstaan, 220 jaar Joods Breda’. Filmmaker Bob Entrop maakte de film in opdracht van de Stichting. Tijdens de première sprak burgemeester Paul Depla de ongeveer 170 bezoekers toe. “Breda is een stad van en vóór mensen. Het is belangrijk dat het verhaal van de Joodse mensen in onze stad verteld wordt.”

De film geeft een beeld van de joden en de Joodse Gemeente in Breda in het verleden en heden, met natuurlijk de nadruk op de periode rond en in Wereldoorlog II. Wist u trouwens dat Joden zich vóór ongeveer 1800 niet mochten vestigen in Breda? Alleen bij kermissen mochten ze er tijdelijk zijn. Om ook in Breda het verhaal van de Holocaust niet te vergeten gaat de Stichting onderwijsinstellingen in Breda benaderen met een programma rond de film. Wij denken erover de film te vertonen in de Markuskerk. Daar hoort u nog van.

Victor Witter, namens de Bredase Raad van Kerken lid van de Stichting Herdenking Kristallnacht Breda e.o.