Een ledenadministratie is een belangrijk onderdeel van elke organisatie. Omdat sprake is van privégegevens moet hier zorgvuldig en volgens de wettelijke regels mee worden omgegaan. Regels over hoe bestanden moeten worden beheerd, hoe mensen zich in- en uit kunnen schrijven. Bij de Rooms-Katholieke Kerk gaat het in Nederland om de gegevens van enkele miljoenen mensen.

Uitschrijven als parochiaan en uitschrijven als lid van de Rooms-Katholieke Kerk gaat altijd via uw parochie. Of u dat per brief of het hieronder te downloaden voorbeeldformulier doet maakt niet uit. Het voorbeeldformulier geeft wel duidelijk aan wat u in ieder geval moet invullen. Stuurt u een bief dan moet daarin uiteraard dezelfde informatie staan. (Download voorbeeldformulier)

Uitschrijven – maar ook opnieuw inschrijven – gaat altijd via de parochie. Als u er niet zeker van bent tot welke parochie u zich moet wenden, kunt u gebruikmaken van de website Zoekparochie. U hoeft slechts uw postcode op te geven.

NB: Een uitschrijvingsprocedure duurt gemiddeld zo’n twee maanden. Als u dus niet direct bericht krijgt op uw verzoek tot uitschrijving, betekent dit niet dat uw procedure niet is of wordt gestart. Pas na afronding ontvangt u bericht.